Bebelan Terbaru BeloG MTT

Tuesday, June 21, 2011

Kekejaman orang lain berpunca dari diri sendiri



Assalammualaikum ...


Bersama MTT lagi dalam segmen muhasabah diri dalam topik kita dalam mencari di mana mungkin kekejaman orang lain adalah berpunca daripada diri kita sendiri..theeee~ CUTTT! Berangan nak jadi pakar motivasi tapi diri sendiri masih merangkak kalau berjalan pon macam orang mabok ! =.=



Pernah dengar tak istilah tentang cemburu bila orang lain dapat lebih perhatian ? Oke kalau tak pernah dengar tak payah pasang telinga cuma baca di SINI...tak habis habis nak cite pasal PHD kan? Korang bosan? Oke sila muntah darah bewarna hijau kebiru biruan sedikit...

Dalam kehidupan ni kita sememangnya tak boleh nak puaskan hati semua pihak,yang tak puas hati tu memang sangat bersepah nak jumpa..Bila dapat jumpa atau communicate dengan orang yang PHD nya sangat tinggi memang la mood akan jatuh merundum macam di rundum buah durian yang jatoh dari langit gitu..

Sebab munasabahnya mereka ni akan buat kita rasa mood totally lost then dorang akan jadi macam badut sarkas yang sangat happy melihat persembahan yang dorang created dan berjimba jimba tak tentu hala tujuan..Tujuannya happy nak bersorak bila tengok mood orang lain jatuh atas sebab kekejaman dia..

Kita semua berpijak di bumi yang nyata bukan alam bunian yang kejap nampak kejap tak nampak..Ekk? Oke sila abaikan sebab tak ada kena mengena langsung..Tercetusnya perihal laku  cuba untuk menindas yang lain bila rasa cemburu tu datang entah dari mana meluap luap sampai kan termenguap seluas alam maya dam semesta..

Mungkin juga kot orang orang macam ni suka sangat buat kerja amal dengan berbohong sunat sebab nak tunjukkan diri dia lebih bagus dan dasatt.. Ataupon dalan erti kata lain orang lain kalau terjun dari tingkat atas KLCC gedebokkk! boleh kiokk ..Tapi kalau dia yang terjun dia boleh bangun dengan rasa gagah dan bangganya serta perkasa..

Oke,mari singkatkan kain masing masing entri ni kita cuba renung renungkan balik dan muhasabah diri semula..Dengan kekejaman diri kita terhadap orang lain,tak mungkin satu hari ada orang yang akan berlaku kejam ke atas diri kita sebabkan kekejaman yang kita pernah buat pada orang lain..Tak dapat apa pon derr jatuhkan orang lain..Buat habis tenaga,perah otak macam nak perah kain nak cari point,cari idea jatuhkan yang lain..Atlast makan diri balik..Dunia ni sekarang ni semua bayar cash tak payah tunggu lagi..U will get back what ever u give to others..Setuju? Angkat tangan bagi nampak ketiak tinggi tinggi sampai pokok sena..

Nota kecik : Tak akan ada bala yang menimpa tanpa keizinan Allah,Dia sentiasa menyediakan pelangi yang indah di sebalik setiap kejadian.. Tak salah cemburu kalau ianya buatkan kita terus bersemangat waja dan pesona serta viva dan yang terbaru inspira tapi jangan sampai makan diri sendiri.. (Boleh jadi ustazah tak? Hehe) 

Terima kasih membaca sampai juling bijik mata ... ^^



11 Orang balas bebelan:

Marina said... [MTT reply to this comment]

ye ker? kalau org yg teraniaya? hmm betoi jugak. Puncanyer sebab kiter baik hati.

rara pinkmafia said... [MTT reply to this comment]

hmm betul tu mtt,what u give u get back.Allah bayar cash je skrg.jgn risau.

fRaMe+LenSeS said... [MTT reply to this comment]

setuju ng pendapat Qaisyirah.

k a k L a m p said... [MTT reply to this comment]

cemburu itu perlu. tapi bia la betempat kan.. bese org phd x tentu hala haaa

honey amour said... [MTT reply to this comment]

agree yunk..kengkadang org yg telampau cemburu nak mamtik ni buat kita rasa bukan setakat rimas malahan kalau bunuh tu sesuatu yg dibolehkan..rasa nak bunuh je kan...!

Contest---> : 'AKU SAYANG DIA'

jgn lupa join ye :))

Mr.Baiz said... [MTT reply to this comment]

U will get back what ever u give to others..Setuju?

saya setuju!!!!

Tea said... [MTT reply to this comment]

marilah kita bermuhasabah diri ye.. renung-renungkan, dan selamat beramal.. :)

Tea said... [MTT reply to this comment]

marilah kita bermuhasabah diri ye.. renung-renungkan, dan selamat beramal.. :)

mas saari said... [MTT reply to this comment]

yg pastinya setiap kejahatan itu pasti akan ada balasannya...Allah itu Maha Adil!

RedVixen said... [MTT reply to this comment]

aduilaa... rimas jugak dengan orang yang dengki sepanjang masa ni. dia tak penat ke ha?
eh... ni promoter proton ye? keh3

RedVixen said... [MTT reply to this comment]

aduilaa... rimas jugak dengan orang yang dengki sepanjang masa ni. dia tak penat ke ha?
eh... ni promoter proton ye? keh3

È