BEG KURSUS/SEMINAR/GALAS

Bebelan Terbaru BeloG MTT

Thursday, June 16, 2011

Surat bantahan DRAMA NORA ELENA (?)




------------------------------------------------------------------------------------


Nowa
Kakitangan Kerajaan,
Putrajaya
TV3
Sri Pentas,
No 3, Persiaran Bandar Utama
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya
Tuan,
Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena
Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan.
2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut.
i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu.
Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni?
ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu.
Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, tingkat bawah..(gila gagah..aritu aku nak branak, laki aku gendeng henbek aku, beg kain aku, pastu tunggu aku kat grill depan umah, aku la terkedek-kedek jalan sendiri..pastu pegang lengan aku je tau..bila suh dukung macam biasa drama atau filem buat, laki ckp, “ah gile mung, patoh pinggang!” Pastu sampai sepital, lari lari amik wilca..kalu dukung macam drama melayu kan bagus??)
Oh pasal part romantik tu, biasanya isteri akan menjeling kepada suami, disertai dengan kata kata sinis, “dedi mung ni masa dulu geletak nok ke mami, masa mami begetoh je belanar beli bunga, minyok wangi, cekelat bagai..leni doh dapat mami doh haghammmmmm!!! asal besday ke anniversary ke, pakai tektik, hadiah ai pada yu adalah sebuah cinta yang murni dan ikhlas”….itu je?? harharharharam!!
Paling koman, selepas jelingan tajam, cubitan kental di lemak perut pasti akan singgah di bahagian perut suami. Jadi, sebagai lelaki melayu, suami, mereka juga merasa hangat dengan penyiaran drama bersiri ini.
Kebiasaan jugak, malam malam yang sepatutnya diisi dengan aktiviti sukan berair akan berlalu begitu saja, pabila sang isteri makan hati, lelaki melayu dalam drama lagi romantik dari laki sendiri. Saje saje wat merajuk, ingatkan si laki pujuk cam si Seth pujuk Nora, tapi tak tau laki sendiri penat, dah, amik kau, sampai ke pagi tak dapat apa apa..laki tak pujuk satu hal, laki horny dibuat bini gitu pun satu hal..Sian Johnny!
iii) Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah.
Apabila pengaruh Seth Tan mula menular, maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan. Selepas menonton siri itu juga, kajian secara rambang mendapati kebanyakan dahi gadis gadis lebam. Ini adalah berikutan dengan tabiat sebelum tido mereka yang gemar meletakkan belakang tapak tangan ke dahi sebelum tido sambil berangankan lelaki seromantik Seth Tan, walau sebenarnya, Non Ada lelaki MELAYU seromantik itu. Yang romantik cumalah, lelaki Bangladesh, lelaki Lombok, dan Shahrukh Khan sahaja.
iv) Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh.
Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga. Sedangkan boipren tu keja Kerani je kat Kementerian Kewangan. Gaji pun RM1500 jek. Kau gile sekuntum bunga brape hengget?? Kalu nak 3 kuntum sebulan, takpe jugak. Ni nak 21 roses everiday??
Kau gile, ko nak mamoh kelopak bunga ke? Kau ingat kau cantik macam Nora Elena nak demand-demand? cess
v) Tak logik punya citer..
Brape lama kawen baru bole ‘bersama’?? Ada ke lelaki sesabar Seth tu.. Ok, takde ke tunjuk scene Seth ‘tumbuk sambal’?? eh, kalu betol ada lelaki tak penah sentuh isteri, kira mesti dia ‘tumbuk sambal’ kan? hahahha…takut awak sakit belakang konon..padahal ajak tido skali..mood cameron suda mari..eh, tetiba teringat Jay….kahkahkahakha
vi ) kari hangus, nasik hangit.
Duk sibuk berkejar dari dapur ke hall, pastu ke dapur semula, pastu part ehem ehem, part ada pelangi, dah teralit, tengok sambil berangan, jeling laki, dah lupa kari kat dapur..hangit gitu je..
vii) Mengganggu tumbesaran anak kecil.
Pabila seorang isteri, terpengaruh dengan apa yang dilihat di kaca telebisi, nak perli secara derek kepada laki sendiri takut kena penampo, jadi, anak kecil dijadikan medium untuk menyampaikan isi hati
“tengok tu Alya, dulu dedi mung semart gitu ah, nok g dating siap bukak pintu bagai sume? leni? mami terkedek kedek bawok barang dia hon siap siap doh”
“owoh Alya ork? napok ngat nipu..mana ada orang kawen doh romantik gitu ork??”
Kesian la budak kecit tu terkebil kebil tak tau ape mak dia bebelkan.
3. Sekian dimajukan untuk pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Dan semoga dengan ini, tiada lagi kekeliruan dan kecelaruan minda penonton penonton lagi. Mana ada lelaki romantik gitu dalam dunia..kalu ada pun sebelum kawen, lepas kawen, bagi setahun, atau dah dapat anak sorang, jadi kayu la semuanya..Jadi, dimohon pihak tuan agar tidak mempermainkan perasaan kami, dan memberi harapan pelesu kepada gadis-gadis diluar sana.
Sekian,
“BERPIJAK DIDUNIA NYATA ADALAH TUNGGAK KEHIDUPAN BAHAGIA”
( NOWA)
Pengerusi,
Kelab Ibu-Ibu Menyusu Badan
Putrajaya.

------------------------------------------------------------------------------------


Secara drastiknya surat ini di di wujudkan.. Dengan kewujudan surat ni boleh ker kembalikan imaginasi para gadis daripada terus menerus berimaginasi bersama Seth Tan ekk..Dan sebenarnya pendapat MTT secara peribadi kita manusia yang di kurniakan akal fikiran yang waras untuk membuat keputusan dalam menilai sesuatu yang kita lihat,dengar,baca dan apa saja yang berlaku di sekeliling kita..


MTT sendiri tak nafikan ada membuat entri yang cuba menyampaikan yang sedang berimaginasi bersama Seth Tan..Tapi semua tu tak la pulak MTT praktikkan dalam kehidupan harian dan dengan rasa hampanya mengharapkan kewujudan Seth Tan..Dah nama pon DRAMA knknkn?Sama jugak dengan apa yang kita baca dalam novel.. :D


Nota kecik : Kita tengok dan lihat kita nilai sendiri guna akal fikiran yang waras.. Tapi surat di atas tu adalah rekaa semata mata bukan kewujudan sebenar..Tapi di ambil daripada surat rekaan seorang blogger..Harap maklum..Alaa korang taw sape knknkn? :D


Terima kasih membaca sampai juling bijik mata.. ^^







18 Orang balas bebelan:

ShafiqHashim said... [MTT reply to this comment]

Saya xpernah tengok lagi cerita Nora Elina tu..
Popular ya drama tu..

Mr.Baiz said... [MTT reply to this comment]

MR BAIZ PUN ADE SHARE ENRTY NI..KELAKAR JE

Mr.Baiz said... [MTT reply to this comment]

MR BAIZ PUN ADE SHARE ENRTY NI..KELAKAR JE

~ Arez-Leen ~ said... [MTT reply to this comment]

Cerita ni kan diadaptasi dari novel..memanglah cam gitu gayenye... Kalau baca novel, lagi banyak tafsiran yang di buat....ada lagi ke lelaki sebaik itu, ade ke pompuan sanggup berkorban melebihi akal fikiran dan macam2 lagi....

Ambil ianya sebagai hiburan minda kita untuk memeriahkan lagi hidup....

fRaMe+LenSeS said... [MTT reply to this comment]

tegelak la baca surat ni..

Zue Zoey said... [MTT reply to this comment]

ni dari blog kak Nowa ni : http://cikgeligeli.blogspot.com/2011/06/surat-terbuka-kepada-tv3-bantahan.html
hehehe.. zue dah bace ritu :p

Adzriel @ Liza AB said... [MTT reply to this comment]

terlebih menghayati ni..

ir yien 9897 said... [MTT reply to this comment]

hahaha kelakar jer isi surat nie.

alar dah kata drama kan.. so semua olang boleh berdrama jerk.

kalau aeron aziz tu bkn sebagai seth,

dia buat ker kat wife dia real mcm ner die dlm watak nora elena tu... ???

Rahmah Ram Ram said... [MTT reply to this comment]

kelako la surat ni....hihihihi

Asyieq-iN Rkey said... [MTT reply to this comment]

share entry nie...muahhaha..sumpah lawak gile

aTy _faRed~ said... [MTT reply to this comment]

kemain lagik makcik ni.. ai rase makcik ni yang 'terbuai n dibuai' ai rase...tapi biler nak ujung2 baru tersedar..hahaha.. makcik ni kempunan nak dapat laki macam seth tan tu rasenyer sedangkan dolu2 dok idam macam tu..eerr..terlaser lak..huhu..
bagi ai.. senang...itu cuma drama dari imiginasi penulis novel.. kalau suker layan ley tengok..tapi kalo dok nak kutuk..senang cerite..tutup jer lar tivi tu...ramai lagi nak layan cerite2 macam tu..;)

fRaMe+LenSeS said... [MTT reply to this comment]

Nadh balas entry boleh? ciap dah.. hihihi

http://frameandlenses.blogspot.com/2011/06/reply-surat-bantahan-drama-nora-elena.html

shida anwar said... [MTT reply to this comment]

baca sambil golek2..nasib cctv x hala kat SA..hahaha...

@mel said... [MTT reply to this comment]

wat tuan tanah...

err...err...

ntah nk ckp ape pon x tau dah...
tp yg nyatanya x suma tafsiran & anggapan yg kita buat tu tepat dan benar...

PinKy MoMMa said... [MTT reply to this comment]

amik sebagai hiburan sudah lar..
nape tak membeban kan otak berfikir2 benda2 camni? alahaii..byk masa kot ;p

m.a.r.i.n.a.r.i.z.u.a.n. said... [MTT reply to this comment]

yg penting nora elina tetap best... sy nak bikin nora elina 2... dah pn ada kat blog saya.. tggu akan kemunculanyaaaa......

http://marina4g91.blogspot.com/2011/06/nora-elina-2.html

mas saari said... [MTT reply to this comment]

apasal lah org fanatik sgt ngan cerita nora elena ni...hehehehehe

akak baru je tgk semalam...huhuhu

nuhara said... [MTT reply to this comment]

:) surat pling comel :)

È