Bebelan Terbaru BeloG MTT

Tuesday, July 12, 2011

Bila jari terlalu ghairah menari

Assalammualaikum..

 

Semakin takut dan ngeri dengan kemudahan laman sosial yang tanpa sedar atau sengaja sebenarnya kita membuka aib seseorang. Na'uzubillah. Terkadang status di dalam FB seolah sengaja mengaibkan seseorang..Atau pon terkadang tanpa kita sedar kita dah buka pekong di dada sendiri...Allah sudah menutup aib kita, terkadang kita sendiri yang membuka aib peribadi tanpa rasa malu bahkan turut membantu untuk menjaja aib orang lain. Astaghfirullahhalazhim.


Wahh mukadimah di atas seakan Ustazah yang memberi kata kata pembuka bagi memulakan ceramah yer...Hehe Okay entri pagi ni cuma MTT nak lahirkan satu baby...Eyhh.. bukan bukan... bukan lahirkan baby tapi nak lahirkan satu rasa yang ada dalam hati ni...Bukan dalam hati ada taman yer....=.=’

Kadang kadang kalau kita tengok tengok kat fb macam macam status yang kita bole jumpa..Baik dari memberitahu orang di mana kita berada ataupon apa yang kita buat seharian...Tengah makan cekelat Daim pon kalau boleh nak di sharekan juga dengan seluruh rakyat jelata (Antara orang yang selalu buat tuan blog ini sendiri) ..Dah macam buat report dah selalu kena up to date...Tapi bukan tu point yang MTT nak sharekan dalam entri ni tapi sebab kadang kadang orang terlalu ghairah mengikut jari jemari yang menari dengan menaip macam macam status di fb tanpa dia sedar ataupon tidak yang dia dah pon mengaibkan diri dia sendiri mahupon keluarga dia...Tak sedar atau buat buat tak sedar??


Kadang tu secara sengaja atau tak sengaja status yang kita update tu dah malukan keluarga kita sendiri,tak kira la adik beradik ker,sanak saudara ker ataupon ipar duai ker,keluarga suami/isteri sendiri ker kan??Nak kata bila update dalam keadaan tak waras tak juga,tapi mana pergi akal kita masa kita nak buat sesuatu benda sebelom update/buat sesuatu yang mengaibkan keluarga sendiri... =.=’


Jangan la biarkan nafsu amarah tu terlalu merasuk minda sampaikan otak jadi jem tak tentu hala tujuan,sampai jadi tak tahu mana nak beza kan yang terbaik dan yang mengaib..Kalau nak bagi nasihat pon biar lah yang berunsurkan kata kata nasihat,berlapik la sikit kan?Kalau susah sangat dah tak boleh nak tapis tu,tulis je kat dalam mana mana kertas tunjukkan rasa geram kat dalam kertas tu lepas tu buatkan kertas tu menjadi roket dan lemparkan ke dalam Tasik Titiwangsa..

Tapi jangan sampai orang lain baca nanti kita secara tak langsung dah aib kan keluarga sendiri...Kalau nak sangat aibkan mention jer nama sekali bila update status tu kan senang??Kalau pon tak nak jaga hati dan maruah orang lain mahupon keluarga orang lain,fikir lah sejenak apa yang orang akan fikir tentang diri kita sendiri...


Tak salah nak update untuk beritahu seseorang tu tentang apa yang kita rasa,tapi kalau bole guna la bahasa yang elok sikit..Tambah lagi kalau orang tengok ianya macam ada kaitan dengan keluarga...Tapi kalau dah sampai aibkan family sendiri tu macam mana pulak yer?Sape yang malu?Diri sendiri juga kan... Entri ni bukan la tujuan nak buat sape sape terasa cume nak sharekan sikit rasa hati yang kadang kadang tak faham bila JARI MULA MANAIP MENGIKUT NAFSU AMARAH...

 

Nota kecik : Entri sekadar berkongsi rasa dalam hati yang senonet ni.. =.=’

 

Terima kasih membaca sampai juling bijik mata.. ^^

48 Orang balas bebelan:

Atiah Zainal said... [MTT reply to this comment]

penangan facebook memang dasyat pon. #peace# sampaikan, nak masuk toilet pun buat status facebook. Tak ke pelik namenye tu ?

emmajean said... [MTT reply to this comment]

YER... sangat setuju

kotak bulat said... [MTT reply to this comment]

kb da tak update status kat fb da..hehhe..fb da bosan.. :P

zieyzain said... [MTT reply to this comment]

ziey setujuu sangat2,..kadang2 mnyampah pon ada kan bila melebih2 tu,..haihh,..=p

Mr.Baiz said... [MTT reply to this comment]

ish ish ish x baik untuk kesiohatan semua tu..hihihi

TWEETY BERT said... [MTT reply to this comment]

memang ramao orang cenggini.. leh jadik rimas.. hide saje sudah.. 5 minit skali nak update statuss muak giler tengok haha

ariana's said... [MTT reply to this comment]

Akak setuju, fikir2 dulu sblm publish status atau apa2 entri tu, bahasa dan apa yg kita tulis tu mencerminkan diri kita..jgn lah fikir diri sendiri saja, kenangkan insantersayang sekeliling kita juga..
Kalau tak kita siapa lg yg nak menjaga maruah keluarga..

Izzat Nazmi Saiful Bahri said... [MTT reply to this comment]

erm... tu la.. kalau nak update status pon kt FB kena la tgk keadaan sekeliling jugak... ramai yg akan baca status yg diupdate tu...kalau boleh jgn la masa tgh marah update status... mesti keluar semua bahasa2 yg tak elok ni...ramai da kt FB mcm ni kan MTT...sakit mata tgk status macam tu...

p/s: terlajak taip komen panjang2... hee... =D

hajar said... [MTT reply to this comment]

dah lama x lyn fb....

JIJI YU said... [MTT reply to this comment]

gune akal bertunkang keimanan dan ketaqwaan

Rahmah Ram Ram said... [MTT reply to this comment]

betul tu MTT...kadang-kadang rasa macam ianya semakin berleluasa pulak..apa diaorang ni dah takde mulut ke nak bercakap..lebih suka berkias dan menulis yang bukan-bukan pulak...seperti entri yang telah akak update previously..

http://bla-bla-blub-blub.blogspot.com/2011/06/kenapa-mesti-di-facebook.html

echaRierie said... [MTT reply to this comment]

hehe..mostly yg sy baca kat fb adalah lps geram bila putus cinta..hehe :)
yg lain bese je.. :)

Luqeem™ said... [MTT reply to this comment]

tu la bhya nya bila ckap too open..kna ada limit utk bersuara..spya tak aibkn orang

nur amalina athman said... [MTT reply to this comment]

setuju..kadang2 bila dah terlalu ikt nfsu hingga tak fikirkan kesannya dan tanpa sedar dah mengaibkan sesorang.

...Minah BluR... said... [MTT reply to this comment]

betol tu MTT... kne jage setiap ape yg kte post...nak2 kalau fmly kite pon ad fb

mas saari said... [MTT reply to this comment]

tak layan sangat dah FB ni..bosan!

Mr.B[e]ave[R] said... [MTT reply to this comment]

yup, kewarasan akal penting dalam setiap tindak tanduk..kner pkir sebelum buat

senyumSOYA said... [MTT reply to this comment]

yup..betul2~
kdg2 mmg takot pun..time ayat yang pelik2 tu.. budi bahasa bdya kita..^^!

miszatie said... [MTT reply to this comment]

btol setuju sangat with u dear...facebook ni we have tendency utk curahkan segala isihati dan pikiran kita..dah x payah susah org nak tanye or nak kenal dr kte..ckp melalui facebook je..
tu blom kre kalo status kte marah2 org len..org len terase...
bnd ni banyak ajar atie supaya berhati2 dalam menulis ..:)..
u too okeh :)..seronok to be fren with u..:)

Namee Roslan said... [MTT reply to this comment]

laily...sangat betul... kdg2 bila marah tu lg lah. rasa nk post maki2 je. bahaya. terutama gambar2 yg kita upload tu...smpai beratus2...untuk tatapan org. sia-sia je. namee pun rse menyesal byk bnda dalam fb tuh.

Taufan Bin Ribut said... [MTT reply to this comment]

kadang2 diorang ni terlalu annoying..tu je..


Entri terkini : Patut lah kau femes ek?Pakai taktik kotor rupenye..
Entri sebelum :Bro,gua pon pakai p1 wimax gak lah!
Watch my video songs ^_^

saiazuan said... [MTT reply to this comment]

hurm.. slalu men post je.. xpernah pk pape... ;(

anda dah baca komik atwr #4?
http://eleventx.blogspot.com/2011/07/atwr-comic-4-budak-budak.html

~syue syada~ said... [MTT reply to this comment]

x suka update status sgt..hehe
*sgt x suka kalo budak sek wat status jeles + cintancintun .. -.-''

huhuhu

ir yien 9897 said... [MTT reply to this comment]

status kat FB tue melambang kan sikap seseorang tue macam ner.. ops..kena cover2...

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Atiah Zainal : Haha tu nak bagitahu yang status dia idle untuk seketika.. hehehe

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@emmajean : Macehh sygg :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@kotak bulat : MTT salu gak hupdate...seminggu sekali..Nngeee~ :D

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@zieyzain : Carut marut caci maki yang tak tahan tu.. =.='

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Mr.Baiz : Kesihatan la derr... hehehe

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@TWEETY BERT : Haha itu tengah obses lagi tu sis.. :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@ariana's : Betul kak..kadang tu memang tak ada mention nama,tapi cara penulisan tu boleh baca apa atau sape yang dia maksudkan.. :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Izzat Nazmi Saiful Bahri : Yups,ramai yang nak lepaskan kemarahan tapi tak taw cara yang betul..Kadang tu kita yang baca jadi segan..

p/s : Takpe,di alukan komen panjang berjela jela..hehe :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@hajar : Buzy berblogging jer ekk?hehe

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@JIJI YU : Itu yang sebaeknya.. :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Rahmah Ram Ram : Tak salah nak luahkan apa yang dia rasa tapi kadang tu sampai melampau lampau.. =.='

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@echaRierie : Putus cinta tu pon selalu jugak MTT nampak..hehe Kadang kadang just nak share apa yang dia rasa dengan harapan orang yang di tuju memahami.. :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Luqeem™ : Yup itu sebaeknya..takotss gak kena batang hedong sendiri.. :(

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@nur amalina athman : Elok elok perkara tu antara kita ngn dia dah terbukak semua orang dapat tahu..Kalau yang berkaitan keluarga lagi la memalukan.. =.='

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@...Minah BluR... : Yups,kena jugak respect famili kita yang ada dalam friendlist..Jangan ikut sedap jari jer.. =.='

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@mas saari : Layan sambil ping entri jer la kak ! Ker sbb dah kena block?hehehehe =..=

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Mr.B[e]ave[R] : Itu yang sewajarnya.. :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@senyumSOYA : yeayy dan melambangkan diri kita.. :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@miszatie : Yups exactly..Ada yang gunakan cara yang betul tu okay la.. Tapi status yang mengerikan tu yang selalu ternampak depan mata.. Entri ni sambil MTT ingatkan diri MTT sendiri jugak...=.='

Same goes to me sayangg,seronok dapat tambah kawan lagi ! :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Namee Roslan : Sama la kita Namee...kalau boleh dulu nak jer letakkan gambar berjuta lemon..Tapi sekarang semuanya laily dah privatekan.. :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Taufan Bin Ribut : Tu la.... =.='

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@saiazuan : Next time tu fikir sejenak sebelom share okay..Kita ni manusia biasa jer mana pernah lepas daripada tersilap langkah.. :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@~syue syada~ : Kalau nak bagitaw rindu tu lagi la..hehehe Naseb baek MTT tak ada akaun fesbuk masa sekolah dulu..hehe =..=

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@ir yien 9897 : Betul tu sayang..Kadang kalau tak melalui berdepan orang kenal kita dengan penulisan kita pon boleh buat orang kenal sape diri kita tapi tak la 100% .. :)

È