BEG KURSUS/SEMINAR/GALAS

Bebelan Terbaru BeloG MTT

Friday, July 1, 2011

Budi bahasa melambangkan diri kita (!)


Assalammualaikum dan selamat pagi..



Alhamdulillah bersama lagi kita hari ni di hari Jumaat yang panas tak berapa dan redup pon tak berapa sangat yer dalam rancangan..theeee~ CUT !! Hyper semacam ni sebab nak bagi tahu MTT dah kekenyangan melahap nasi lemak lauk sambal sotong.. Hari ni tak beli dekat area rumah yang selalu MTT beli tapi beli dekat area office jer..

Ceritanya tadi,dengan muka yang kelaparan macam tak makan 18ratos ribu jam MTT dengan Cik Kazen (kitaorg satu office) pon keluar la membeli makanan dengan harapan yang penuh membara agar dapat makan yang sedap sedap lagi lazat..Bersiap sedia terus bergerak menuju ke kedai yang nak di tuju..Huhu

Sampai jer dekat kedai yang berkenan berkenaan terus dengan rakusnya cakap ''makcik,nak nasi kemak 2 bungkos''... Dengan nada yang penoh sopan santun yer tuan tuan dan puan puan..Oke,makcik tu pon dengan muka yang penoh rakus di tambah dengan sedikit 'kerek'.."Sabar jap boleh ! " ..Amboii makcik indahnya bahasa makcik,oke tak apa saya maafkan sebab makcik comel dengan tudung kaler pink lilit macam Yuna...

Oke nasi lemak dah di beri,dengan kadar sesegera mungkin mencapai segala jenis lauk pauk yang ada..Oke MTT tipu sebabnya amek 1 lauk jer..Lauk feberet makan dengan nasi lemak,sambal sotong jela...

Siappp ! oke makcik sila jangan jawab dengan 'kerek' lagi sebab nanti saya taknak datang kedai makcik lagi...MTT dan Cik Kazen letak la nasi lemak dan lauk yang kitaorang dah amek tadi dekat depan makcik tu untuk bayar..."Sekai ker asing ni?!" tanya makcik tu dengan nada yang kurang enak di dengar apetah lagi memang tak enak langsung kalau di makan yer... MTT pon jawab dengan penoh sopan santun rasa macam nak gigit jer makcik tu "Kira asing yer makcik.."... Makcik tu pon packing 2 bungkos nasi lemak tu .. "Yang ni RM4.00 yang ni RM3.50... " makcik tu bagi nasi yang dah siap bungkos dan MTT pon bayar la dengan muka yang penoh dengan senyuman sebab tak nak marah marah nanti berpokedod muka I u... Haha

Makcik tu bagi balance dan MTT cakap "Terima kasih makcik...comel tudung makcik kaler pink lilit macam Yuna..." Makcik tu jawab dengan keadaan muka yang agak gabra "Errrr...terima kasih.."sambil senyum dan muka tersimpul malu macam tali rafia yang tersimpul mati yang tak bole bukak dah..merah biru hijau muka dia... Haha Bukan apa,tahu dia pagi pagi lagi belom sarapan nak layan customer tapi tak bermakna dia boleh bagi layanan macam tu..Setuju? Angkat tangan bagi nampak ketiak setinggi tinggi pokok sena... theeeee~

Nota kecik : Ni mesti makcik tak sarapan kan tu yang hangin tak tentu hala tujuan ...


Terima kasih membaca sampai juling bijik mata... :)


15 Orang balas bebelan:

Jer ... said... [MTT reply to this comment]

hahaha...ape pon tak bleh mak cik nie... ^_^...enty yang bgus untuk pg2 nie.. haha

Izzat Nazmi Saiful Bahri said... [MTT reply to this comment]

apa yang penting... kerjasama.. eh silap... budi bahasa... hee (^^,)

AesyaZealous said... [MTT reply to this comment]

dh juling sikit dah biji mata.haha

wah, bagusla sopan santun budaya kita! haha biar org buat jahat tp jgn balas balik. heee

bartHeafy said... [MTT reply to this comment]

mkcik tuh blom sarapan ag tuh.. sebab tuh layan lebey kurang jer..xda smgt pagi2 nie..

nuRuL said... [MTT reply to this comment]

hi3.macik o macik ek!

macik lapar tu.sikit lagi nak mengaum cam rimau.

kih3.:))

niena shopping2u said... [MTT reply to this comment]

"makcik,nak nasi kemak 2 bungkos"

nasi kemak tu nasi jenis baru eh? hehehe..

sepatutnya ira puji dia sebelum dia ckp harga tu,mana tau kot dpt murah lgi hehe

http://www.my-shopping2u.com/2011/07/cinta-yang-tiada-penghujungnya.html

singgah sini :)

Nadya O'Conner said... [MTT reply to this comment]

budi bahasa budaya kita..hehe..:)
mesti klakar muka makcik tu pas MTT cakap tudung dyer lawa mcm yuna tu..huhu..:)

muhamadsufian89 said... [MTT reply to this comment]

tersiput-siput malu makcik tu kan. nasib baik ada budi bahasa lagi pandai makcik tu cakap terima kasih bila kena puji kan. hehe

::( ';')جو أمير(';' ):: said... [MTT reply to this comment]

cop.. cop.. nasi kemak tu nasik ape ekk..?? sedap tak..?? nak test lah.. huhuw~

honey amour said... [MTT reply to this comment]

ke makcik tu dah tlampau kenyang mkn kat umah pastu makcik tu ngantuk dan tak dpt tido sebab nak meniaga..ek..?

TeAqArH said... [MTT reply to this comment]

mungkin makcik tu dya pening pale kot..huhuhu

mas saari said... [MTT reply to this comment]

makcik tu lupa mandi kot? tu yang kelat semacam je...hehehe

Namee Roslan said... [MTT reply to this comment]

amboi pandai nya dia ambik hatiii :D

NuSaNa NoSa 91 said... [MTT reply to this comment]

ramai sgt pelanggan, penat la tu.. huhu~

wah3~ nasi lemak sambal sotong mmg feveret keen.. nyum3~ ^_^

Amni said... [MTT reply to this comment]

last week kena jugak ngan sorang makcik ni.. cam nak marah pun yer jugak.. hemm... tapi.. mengenangkan perut yang lapar.. malas nak fikir banyak.. hoho

È