Bebelan Terbaru BeloG MTT

Sunday, July 31, 2011

Pengalaman pertama berpuasa bersama …

Assalammualaikum..

 

rayable

Gambar di curik serta di ubhasuai dari SINI

Hari ini entah kenapa mood serta perasaan jiwa serta raga terasa sayu dan pilu yang teramat dasat..Pada keesokan harinya insya’allah kita semua akan berpuasa bersama keluarga terchenta sekali lagi pada tahun ini..

Alhamdulillah dapat sekali lagi berpuasa pada tahun ini di bulan Ramadhan,bulan yang mulia..Tatkala ini la seluruh bahagian dalaman organ badan seolah bersatu duatiga padu yakni memberitahu dan memperingatkan tuan empunya badan agar mengelakkan diri daripada melakukan perkara perkara di bawah ;

 

  • Jangan miss sahur (Kecuali di sebabkan keuzuran)
  • Jangan ponteng puasa (tak bermakna selalu ponteng)
  • Jangan maen mercun takot terbakar jari (nak dekat raya nanti takpe)
  • Jangan tertinggal solat teraweh (Kecuali di sebabkan keuzuran)
  • Jangan berbuka puasa makan macam manusia kebuluran (Selalunya nafsu menguasai)
  • Jangan membazir beli makanan berbuka tapi makannya seciput (Tak tahan tengok makanan)

 

Teringat pula dulu zaman kenakalan ketika nak meningkat remaja.. Kemain lagi,asalkan dengar azannya sampai dah waktu berbuka.. Hikhik Boleh main puasa half day masa kecik kecik dulu,sekarang kalau nak kerja half day boleh,puasa half day silakan jangan berangan Mat Jenin..

Setiap tibanya bulan Ramadhan setiap tahun pastinya menjanjikan sesuatu yang berbeza pada setiap tahun..Bagi biadota MTT sikit la yer apa yang membuatkan merasakan berbeza sangat tuh ;

 

Tarikh lahir : 2 Januari 19xx (xx tak tahan tuh.. Hikhik)

Adik beradik : Sulung – kakak yakni di panggil Along

                      Kedua  - abang yakni di panggil Abang

                      Bongsu - yakni si tukang membebel sakan dalam blog ini , MTT la

 

Ramadhan 2011

  • Abang MTT telah mendirikan rumahtangga pada tahun 10.10.2010 dan kini teah menghadiahkan kami seorang isteri dan seorang baby (masih dalam perot) yang akan memeriahkan lagi kehidupan kami sekeluarga..
  • Kakak MTT pon telah mendirikan rumahtangga dan kini menghadiahkan kami seorang lagi ahli keluarga yang serba serbinya boleh dalam segala hal..
  • Cik Katek yakni cik cousin kesayangan kini menetap di Kuala Lumpur dan akan berpuasa serta berjimba jimba jembol..Eyhh tak takk ,sama sama berpuasa bersama kami..
  • Kalau tahun tahun yang lepas MTT dan Mista Tunang berpuasa sebagai pasangan kekasih tapi tahun ni sebagai pasangan tunangan.. Erkk , agak sedikit pelik di situ tapi biarkan ianya berlalu..Kita teruskan kepada sebab munasabah yang seterusnya..
  • Sahabat sahabat baru yang mula MTT kenal pada awal bulan Mac 2011.. Nak listkan terlalu ramai,takot terlepas nama ada pulak yang tersinggung.. Poyo pulak.. Hakktuii ! Siapa lagi kalau bukan para lalink sekalian..Pengalaman pertama MTT berblogging dan ini adalah ramadhan yang pertama MTT bersama para lalink sekalian,walau cuma di alam maya akan tetapi terasa begitu dekat di hati ..

 

Terharu tak? terharu tak? Sila neteskan air hedong anda semua.. Hikhik

 

Oleh kerana tidak mempunyai ahli keluarga yang ramai jadinya pabila bulan puasa tu haruslah di selangi dengan aktiviti majlis berbuka puasa dengan sahabat sahabat dan saudara mara terchenta..Baru lah terasa nikmatnya berbuka dengan orang orang yang tersayang..

MTT nak ke Tesco untuk mengisi ruangan kosong di dapur..Semoga Ramadhan pada tahun ini lebih baik dan bermakna daripada tahun tahun yang sebelum ini..

 

Nota kecik : Rasa eksaited kemain nak bercerita serta membebel aktiviti di buan Ramadhan ni.. Kurangkan kontrovesi tingkatkan amal ibadah.. Aminn…

 

Terima kasih membaca sampai juling bijik mata .. ^^

13 Orang balas bebelan:

SoLy SoLicious said... [MTT reply to this comment]

selamat berpuasa MTT...
salam ramadhan ^_____^

Umedia Network said... [MTT reply to this comment]

Selamat berpuasa!!!! :)

mr.dinie said... [MTT reply to this comment]

slamat brpuase..XD

Muaz Faris said... [MTT reply to this comment]

gambar sama cam kat FB

Elih Japahar said... [MTT reply to this comment]

Selamat menjalani ibadah puasa Cik laily :)...

H.J said... [MTT reply to this comment]

xx tu bg tahu la..klu pom dah tak apa..haha

c genk bah ne said... [MTT reply to this comment]

puasa amat bermakna bila bersama keluarga

WOI LAMPU MOTOR PUN NAK CURI KA??

fara feroza said... [MTT reply to this comment]

puasa memang banyk kenangan manis n lucu kan... zaman kanak2 kenangan seram aje..bilo dah bosa jadi maniss lah..kan kan kan..

ann said... [MTT reply to this comment]

selamat menjalani ibadah puasa ^__^

mas saari said... [MTT reply to this comment]

selamat berpuasa MTT!
mohon maaf kalau ada salah dan silap ye..

selamat bersahur jugak!

Sam Banjamin said... [MTT reply to this comment]

slamat berpuasa.. i follow...

Abe Goreng said... [MTT reply to this comment]

Slmt b,pose ye. :D

Update terbaru : Kisah Dobi Layan Diri!

Anonymous said... [MTT reply to this comment]

This is a very good tip especially too those fresh to the blogosphere.
Simple but very accurate info… Thank you for sharing thiss
one. A must read article!

Feel free to surf to my page inbox blueprint review

È