BEG KURSUS/SEMINAR/GALAS

Bebelan Terbaru BeloG MTT

Tuesday, July 12, 2011

Sosial tu perlu untuk proses hilangkan tekanan



Assalammualaikum..





Alhamdulillah rezeki hari ni kenyang memboyotkan perot tengah hari tadi masih lagi bertahan sehingga kan ke malam hari…Fokus itu perlu bagi memastikan ikrar yang telah di buat berjalan dengan jayanya..Tak tahu kenapa selera makan merasuk dalam badan ni meluap luap,susah rasanya nak bendung..Jenuh dah minum air bandung..


Malam ni niat di hati nak berjimba jimba dengan blog kesayangan sambil jeling jelingkan mata di facebook.. Tapi burukband ni bikin hati ni jadi panas semasam pulak dah..Nak hadap fesbuk jer? Hmmm .. Ceritanya kalau dulu,sebelum MTT mula jatuh chenta dengan dunia blogging ni,hadap la fesbuk tu sampai juling bijik mata.. Takpe derr ! Asalkan dapat berjimba jimba..Tapi sekarang rasa tu semua dah terlupus di telan waktu.. =.='



Rasanya bilangan pengguna Fesbuk di dunia ini semakin meningkat..Kalau tak salah MTT ada la dalam 10juta plus plus dah kot sekarang ni kan? (Kalau saya salah tolong betolkn yee..) Boleh dikatakan dalam beberapa tahun lagi mungkin semua orang akan memiliki sekurang-kurangnya satu akaun Fesbuk..Itu kalau yang gunakan satu..Kalau yang ada lebih satu akaun tu macam mana pulak kan?


Yang akaun sebenar lagi,akaun fake nya lagi...Yang mana menyalah gunakan akaun dengan cuba menjatuhkan maruah orang lain,menindas,mengaibkan orang lain dan ada juga yang gunakan sampai tahap langsung tak reti hormatkan agama orang lain..Semuanya terjadi bila jari terlalu ghairah menari ..


Namun disebalik keghairahan semua orang melayari Fesbuk dengan manja lagi brutalnya, mula timbul rasa bosan bagi MTT..Bukan sebab MTT dah addicted berblogging tapi sebabnya terdapat beberapa faktor yang membuatkan MTT mula bosan dengan Fesbuk.


NOTIFICATION YG MESRA PENGGUNA

Pertama ialah notification yang sangat menjanggalkan. Kenapa ya?Sila tanya Pak So'od yang selalu bertenggek belakang rumah tu..Okay,begini ya anak anak,cuba korang like sesuatu perkara, contohnya seperti gambar atau status update bayangkan berapa banyak notification yang akan anda perolehi setiap kali ada komen pada benda yang anda like itu..Tapi sekarang dah upgrated sikit,kalau like tak kan ada notification yang masuk dengan apa yang korang like tu sebanyak berjuta lemon.. Selamat sedikit di situ,kalau tak,nak like status orang pun fikir sebanyak 1647ratos kali .. =.=’



IKLAN ATAUPON SISTEM JUAL BELI ONLINE

Kedua ialah ads atau lebih dikenali sebagai iklan kalau melayu punya cakap.. Kita semua faham jika Fesbuk mendapat profit yang sangat lumayan dengan iklan..Terasa nak mintak sharekan sikit pulak.. Tapi jangan sampai pengguna menganggap iklan itu satu yang boleh merosakkan keseronokan bersosial..Kadang kadang tu nak kelik benda lain benda lain yang keluar..Tension mak noxx... =.=’











MAEN TAG MENG-TAG SELAGI MAMPU


Ketiga ialah sistem tag.. Sistem ini mungkin pada mulanya ialah sesuatu yang sangat bagus lagi tidak merugikan.. Tetapi ianya telah disalah gunakan oleh sesetengah pihak untuk mempromosikan business.. Rasanya tidak selesa jika kita di tag tapi pada hakikatnya kita tiada dalam gambar tersebut..Tapi ada kebaikan nya jugak kadang kadang kita dapat macam info tentang sesuatu item..Kira ada pro dan kontranya la… :)



CUIT CUIT MENGERATKAN SILATURAHIM


Keempat ialah “poke”.. Bagi MTT poke ialah satu cara yang paling malas untuk berkomunikasi.. Bukanlah satu alasan yang baik jika anda poke atau cuit seseorang jika sudah lama tidak berkomunikasi dengannya..Rindu lettew ~ =.='



EMAIL DAH SARAT,TAK LARAT NAK BUAT PROSES PEMBERSIHAN


Kelima ialah Email notification.. Ini berhubung kait dengan perkara yang pertama yer tuan tuan dan puan puan.. Bayangkan anda ditag atau komen pada sesuatu,cuba bayangkan berapa banyak email notification yang akan anda dapat bagi setiap like dan komen yang baru.. (sebab yang ni MTT tak berapa amek kesah sangat.. )

Fesbuk ni juga kadang kadang menjadi punca keretakan sesebuah hubungan..Kalau setuju angguk kepala dengan kadar 1800km/sesaat .. Kalau dalam 10 orang kawan kawan korang mesti ada sorang yang pernah alami situasi macam tu..Tak caya cuba korang survey…







GROUP YANG MERAPU MERABAN TAK TENTU HALA TUJUAN


Dan yang terakhir ialah group invitation.. Rasanya kalau dulu untuk memasuki sesebuah group,seharus dan semestinya mendapatkan kebenaran daripada tuan punya akaun..Tapi sejak dua menjak ni MTT kerap dimasukkan di dalam group tanpa sebarang kebenaran.. Selain itu event invitation juga sangat menjanggalkan..Macam macam pulak event yang tak tentu hala tujuan di add tanpa kebenaran.. =.=’


GROUP UNTUK BLOGGER ADALAH WAJIB ANDA MENG-TAG MTT OKAYY (!)

Nota kecik : Setiap sesuatu tu pasti ada baek buruknya..Pandai pandai la kita nak buat adjustment bagi keselesaan yang berpanjangan tanpa menggangu hidup mutu sami derr.. 

Terima kasih membaca sampai juling bijik mata.. ^^


10 Orang balas bebelan:

khunsuriyatit said... [MTT reply to this comment]

sosial tu memang perlu...tapi bertempat ler,jadi kera sumbang pun tak mau jugak...biar berpada...

SoLy SoLicious said... [MTT reply to this comment]

sy selalu tukar nm fesbuk sebab selalu sgt tag gambar xde kaitan,...huhuuu

Alya Esprézzo said... [MTT reply to this comment]

hahaha..amboii yg last sekali tu, ehem ehemm!! hahaha..ouh yg poke tu kadang2 dia maluu kott nak tegur, tu yg dia main cuit2.. :P

Niena Pengembara Ilahi said... [MTT reply to this comment]

setuju,skang ni agak kureng ngan FB.. dh suram.. ^^ kwn2 pn dh xpayan FB tatau la kemana.. akak wat email yg lain utk fb jer.. senang citer, xyah nk clear email, bukak sekali sekala jer :D

i'm ezza haniza said... [MTT reply to this comment]

saya paling pantang org tag saya pasal MLM! tension je..

zieyzain said... [MTT reply to this comment]

hye mtt,..ziey tag mtt kat contest yah,..thanxx=)

http://bicaraohsicinta.blogspot.com/2011/07/jom-senyum-bersama-shazny-salleh.html

Farhah Azman said... [MTT reply to this comment]

saya paling pantang orang dok tag2 sy gamba nth ape2, yg takde kaitan ngn saya pastu poke2 sne sni..,

Bak kata alya,dye malu kot tp agak2 la,stiap masa nk poke kan..huhu.takkan malu je stiap masa kann..hahah

Siti Suriani said... [MTT reply to this comment]

fB meretakkan hubungan seseorang. Dah berlaku pada diri ku!! oh sedih.. =.='

anismelon said... [MTT reply to this comment]

anis suke y laast toh..kadang tah ape ape group yg di add kan..and contest toh..tak abis abis..lemas..

Namee Roslan said... [MTT reply to this comment]

namee paling benci bila ada nama group2 atau fanpage yg panjang. tak larat nk tengok dah. admin plak biar je benda tu. makin membiak2. pastu spam video lucah2...

È