Bebelan Terbaru BeloG MTT

Saturday, July 9, 2011

Typo buat entri jadi BEST (?)



Assalammualaikum..




Korang biasa buat kesalahan tak?Kat sekolah dulu ker?Dekat tempat kerja korang ker?Atau dengan kawan kawan korang? Oke sila abaikan sebab soalan berkenaan sikit pon tak ada kene mengena..Haha Yang ni baru betul,biasa dengar 'typo' tak? Kalau tak biasa tu memang nak kena katok manja ala brutal la tuh.. =.=' 


Pernah kan kita sebagai penulis @blogger terfikir, dari mana kita patut dapatkan idea untuk menulis tanpa menggunakan jari?Tak tak maksud MTT lain sebenarnya..Tambah pulak saat saat kita tengah alami tekanan dalam hidup atau pon baru saja dapat settlekan masalah kita?Yela blogger pon manusia biasa yang ada saat jatuh bangun dalam kehidupan,rasa down yang kadang kadang sampai buatkan kita hilang mood nak BW,apetah lagi nak hupdate entri..Kankankan??

Pernah kan? Ker memang selalu? Haha MTT sendiri pon selalu typo,kadang kadang tu lepas dah habis menaip dan dah preview pon bile dah publish entri baru la perasan ada typo...Tapi bukan dalam berblog jer kita akan jadi typo,kadang kadang tu nak update status kat facebook pon bole jadi typo,kat twitter ker kan...Salu jer nampak...(Diri sendiri pon selalu gak...=.=')

So setelah MTT bermukadimah sepanjang panjang alam tadi tu korang faham tak apa yang MTT cuba sampai kan? Kalau dah faham turun tangan tu,jangan bagi aircond FOC pagi pagi sabtu yang indah ni.. Nngeee Sebenarnya typo ni selalu jadi time kita nak menaip dengan kadar yang segera ye...Macam time berlumba lumba nak join segmen Incik Ben ker kan...Macam MTT sampai tersalah format pon penah jer.. :D Nasib baik la dalam dunia maya ni tak ada speed trap,kalau tak ramai dah yang kena saman..Dah la laju semacam lepas tu typo lagi.. Sila abaikan sebab sikit pon tak ada kene mengena.. 



Ada tak antara korang kat sini yang suka melatih diri supaya dapat menaip dengan kadar yang segera tanpa adanya si typo tu?Sila angkat ketiak tinggi tinggi setinggi pokok sena...



Okay,hari ni sebab munasabah rajin semacam,MTT nak share kan sikit info selepas ngendeng kat Incik Google tadi...Kalau software di PC untuk menaip kita ada Mavis Beacon Typing Institute. Software ni ajar kita dari awal sampai la habis.

Tapi kalau di  Internet, kita ada Belajar Menaip dengan Peter di http://www.typing-lessons.org ... Ini baru intro...MTT nak kita fokus  sama2 pada yang ini.

Bila nak cegah typo, kita belajar menaip..Ada cara yang betul untuk menaip sebenarnya..Bukan main tekan gunakan satu jari..Hehe  Tapi bila kita nak cegah typo + nak jadi fast writer@typer, kita lajukan menaip. Dengan Home Key yang betul, tau? Bukan sebarang2 jer bole menaip ni...Ada cara yangb etul yang boleh di pelajari ...






Dengan mengikut kod yang betul semasa menaip,seterusnya...(Jangan malas!)


Jadi, kita lumba lah dengan orang lain. Betullah kan? Kalau nak laju, kenalah lumba. Kalau perlahan, cam mana nak lumba.. betul?So silakan main lumba lumba..Haha

Korang yang rasa suka nak berlumba lumba menaip tu bole la tekan  sini, register dan lumbalah. Kalau tak nak register pon its ok its orite tapi, API code dalam site tu akan mengukur perkembangan kita. jadi kita akan tahu sama ada kita meningkat dengan baik, atau sama , atau makin menurun...So korang decide la k.. :)

Yang berkaitan dengan entri tu, adalah, bila kita type-race, kita akan menaip quotes dari _____________.


a) buku-buku dan novel-novel hebat
b) lirik lagu yang menarik
c) bukan berita dari berita keluaran NSTP.

Jadi dari sini, kita mampu dapat idea untuk tulis entri yang best best (best sangat ker?Hehe).. Silap2 kita mampu tahu lebih banyak dari orang lain..

Ala penat dah la bebel pagi pagi buta ni, cakap banyak pun tak guna..Korang?Ada berani?  Jom sini
 sekarang juga ! Selamat mencuba... :)


Terima kasih membaca sampai juling bijik mata.. ^^


12 Orang balas bebelan:

Muaz Faris said... [MTT reply to this comment]

aku taip dah laju dah, takyah tengok keyboard..

eh..aku dah ubah tagline.
tak nak wat review kat blog MTT ni ke..

meh tengok muazfaris.com

Izzat Nazmi Saiful Bahri said... [MTT reply to this comment]

hehe... typo tu biasa la MTT...
kdg2 nak cepat.. tak perasan pon semua tu... hee...

Kalamhati said... [MTT reply to this comment]

Teringat masa kt u dolu2..
ada member yg ada software blaja menaip ni..
kitorang lawan2 sapa yg paling laju...hehe

miszatie said... [MTT reply to this comment]

ooo ni sangat menarik...trengkas right??biase secretary or clerk worker kena tau nih..hik3...

Alya Esprézzo said... [MTT reply to this comment]

ekekekeke biasalahh tu, terlampau eksaitedd sgt sampai typo :D

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said... [MTT reply to this comment]

hhehe..typo biasa la tu taip nak cepat je ...saya pun penah gitu..

SoLy SoLicious said... [MTT reply to this comment]

taip laju punye pasai boleh salah typo kan kan......
bajet cm konfiden la..tp sy taip kene tgk keyboard..xkonfiden la tgk screen je.. takot tekan mnde lain...

Atiqah Wadiah said... [MTT reply to this comment]

sumtime dlm asaimen pon typo..hehe

Atiqah Wadiah said... [MTT reply to this comment]

sumtime dlm asaimen pon typo..hehe

Che Sayzzuwan said... [MTT reply to this comment]

hai u jom join my contest http://duniadalamjaket.blogspot.com/2011/07/limited-edition-10-contest-senyuman.html

mas saari said... [MTT reply to this comment]

akak memang belajar menaip masa kat UiTM dulu...semua kod2 tu akak belajar... maklumlah secretary kan memang kena menaip laju dan tak boleh pandang keyboard!

Namee Roslan said... [MTT reply to this comment]

laily...sampai skang ni saya masih tak terer menaip. satu satu saya tekan. end check banyak kali takut typo. ben tu dah terer gila kot. siap taip2 tak cek terus publish!

È