BEG KURSUS/SEMINAR/GALAS

Bebelan Terbaru BeloG MTT

Monday, August 1, 2011

Alamak , TERkantoi pulak (!)

puasa

 

Di bulan bulan Ramadhan ni biasa la tatkala ketiadaan penghasut yang tegar,penghasut part time juga selalu memberikan sokongan moral bagi para manusia untuk terus menerus , meneruskan perjuangan sehingga ke waktu penamat ..

 

“Wehh , mengantuk laaaa ..”

“Wehh , lapar laaa .. “

“Wehh , gastrik laa .. “

“Wehh , perot sakit sangat dah nie .. “

“Wehh , kalau terkorek hidong batal puasa kan? Boleh la aku bukak puasa dah kan? “

“Wehh , aku terkorek lobang telinga la ,batal jugak kan? “

“Tertelan air liur batal puasa tak ? “

Alasan alasan yang biasa di dengari tatkala di peringkat sekolah rendah..Kemain lagi ada saja alasan yang di carik untuk membolehkan puasa half day pada hari tersebut.. Yang tak sengaja di katakannya sengaja,yang sengaja di katakannya tak sengaja ..

Kalau dulu masa zaman kegemilangan kanak girang gumbira MTT dan sepasukan bala tentera akan bersama sama bersahur pada 4.30 pagi .. Sahur kami terbahagi kepada 4 waktu yakni sahur wajib , sahur yang kedua pada pukul 1.30 tengah hari , di ikuti pada jam 4.30 petang dan yang berikut waktu yang sebenar pada waktu Maghrib .. Hikhik

Nakal kemain sampaikan setiap kali dengarnya azan,maknanya telah masuk lah waktu berbuka puasa bagi kami dan kawasan yang sewaktu dengannya.. Pernah sekali terkantoi dengan mama sebab munasabah tak puasa.. Kononnya,berpuasa la sangat..

Dalam pada sibuk nak cover line supaya kegiatan haram tak dapat di hidu mama , balik jer rumah ,

“Assalamualaikummm .. “ Dengan nada yang tak larat lagi letih

“Waalaikumsalam , haa dik pergi mana? “

“Errmm jalan jalan tadi sementara tunggu waktu berbukaaa..Puasa la ma,penatnyaaa “

“Hmm, pagi tadi kita ada sahur roti ker ekk? Tu ada sisa roti kat bibir tu , lama betul roti tu melekat yer ? “

Kantoiii sudah bila ada jer makanan yang dok melekat dan menepek kat celahan bibir yang gebu ini..Maka setiap kali kantoi,kebenaran untuk berbuka bersama adalah tidak di galakkan sama sekali.. Haruslah di tunggu sehingga mereka selesai meminum dan menelaah kenyang separoh baru lah dapat MTT mengisi perot bersama..

Sedih kankankan? Jangan nangis yer.. Hikhik

 

Nota kecik : Tu la balasan untuk orang yang curik curik ponteng puasa.. Kantoi jugak akhirnya.. Hehe

Nota kecik lagi : Tak sabar nak pergi berbuka dekat rumah mama..Nak pergi Bazaar Ramadhan Putrajaya la hari ni !

Nota kecik lagi lagi : Hari ni balik pukul 5 .. Yeayyy ,jakun seketika.. =..=’

 

Terima kasih membaca sampai juling bijik mata.. ^^

17 Orang balas bebelan:

Umedia Network said... [MTT reply to this comment]

hahah. Kesabaran level gaban diperlukan time bulan puasa ni. hee. :)

kisah cik paro said... [MTT reply to this comment]

wah..itu semua kenangankan masa kecik2 dulu2..
kalo diimbas kembali alangkah seronoknyer..

Semut Senyum said... [MTT reply to this comment]

salam ramadhan, selamat berbuka puasa (bila tiba waktunya)

FizaFizz said... [MTT reply to this comment]

alololo...comel la MTT . zaman kanak2 biasa lahh...

diana said... [MTT reply to this comment]

hahaha...
roti tu mengeras kat bibir kot..
ekeekekek

abdullah gazali said... [MTT reply to this comment]

hehehe..xpe xpe tu masa kecik..
kalau skang pun curik curik ponteng puasa kena babap!!
ehe

aizamia3 said... [MTT reply to this comment]

sedang mengira waktu..

psstt: lagi setengah jam nak balik ketika baca entry ni.. ;)

sergeant keroro said... [MTT reply to this comment]

hehe, budak kecik. memang malas XD

p/s : selamat berpuasa :)

Honey Soft Ice Cream said... [MTT reply to this comment]

ice cream tumpang lalu. sambil2 lalu nak ucapkan selamat berpose utk tuan blog yg cantik ni. pose2 cayukkk...

Cik Asma BLuppy said... [MTT reply to this comment]

bdk kecik mmg pandai cari alasan.. heheeh..

selamat berpuasa=)

AdinLala said... [MTT reply to this comment]

kikiki, kantoi pulak ! Adess.. Dah besar nie jngn ponteng ponteng yerr.. Hehe

Selamat Berpuasa !

JOM terbang ke entri Adin - Jahatnye Adin

Syazwan Che Deraman said... [MTT reply to this comment]

hehehe..

selamat berbuka puasa :)

Sam Banjamin said... [MTT reply to this comment]

hahah.. ade tragedi kantoi nak ponteng puase jugak ke? hahah...

KimiCnoL said... [MTT reply to this comment]

zaman kanak2 best puasa..time buka mintak je pape..sure dapat ;D

Edy Ramanov said... [MTT reply to this comment]

salam MTT. wah, memang best jadi budak2. buat apa pun x kena marah, mintak apa pun mesti dapat. hehehe. selamat berpuasa ya MTT.

BiNtaNg HaTi said... [MTT reply to this comment]

hehehe...sweet memory zaman kanak2 ribena tuuu...:)

kaizen said... [MTT reply to this comment]

haa.. kn da kantoi.... hehehe

È