BEG KURSUS/SEMINAR/GALAS

Bebelan Terbaru BeloG MTT

Monday, September 19, 2011

“Ehhh macam sama jer dengan entri haku , apa kes..”

Helloooo & Assalammualaikum ..

 

 

Kemalasan memang suka suki hati jer nak berjembol jembol sampaikan nak tersembol segala tulang pat kerat yang menetap dalam organ badan ni tatkala menjelmanya hari Isnin raja bagi segala kemalasan pada abad yang hebak ini..Kemain lagi setiap kali Isnin tiba sememangnya jadi malas tahap chipmuck .. Malas nak bangun kerja , malas nak buat kerja , malas nak menaep selaju 1800km/sesaat..

Idea yang ada dalam kepala hotak ni pon dah bersepai sepi entah kemana perginya..Kalau ada yang terjumpa,tolong lahh tolong lahh dan tolonggggg ya pulangkan bali pada MTT ya.. Erkkkk !  Oleh yang demikian pabila idea yang tersembol sembol telah pon di mamah usia 3 hari tidak meng-hupdate sebarang jenis entri tatkala bercuti sakan sambil memboncetkan perot dengan kenduri kendara , bermandi manda di sungai , dan segala jenis open house haruslah memulakan jelajah mem-blogwalking dengan kadar sepot sedod yang hampir pencen..

Dan sebenarnya ya para lalink yang hencem , macho serta jelita lagi jelitup idea yang tersembol sembol tatkala mem-blogwalking seakan akan datang bertalu talu mengingatkan kembali apa yang cuba nak di sampaikan pada entri entri yang akan datang tapi, tapiii tapii dan tapiiiii lagi , mem-blogwalking sambil membaca perkongsian oleh rakan maya yang lain dan membuatkan otak kita bersatu padu dan berfikir fikir sampai naik serabut itu tidak sama sekali bermakna menjadikan kita seorang yang pentiruuu .. toinkkk toinkkk !

 

 

Tajuk sama

Ini adalah perkara yang jarang jarang berlaku tapi terkadang terjadi juga oleh kerana kita ini manusia biasa yang tidak pernah dan tidak akan dapat mem-format kepala hotak ini sepertimana kita mem-format handphone ataupon laptop kesayangan tatkala dilanda musibah..

 

Isi kandungan sama

Isi kandungan sering kali menjadi titik permulaan bagi kita rakyat Malaysia ..Bukan bukan , pabila tajuk entri yang seakan sama cuba di olah menjadi satu jalan penceritaan yang menarik tertarik dan daboom , ianya sangat sangat membuktikan yang dunia blogging ini tak pernah sunyi daripada melahirkan penulis penulis yang berkebolehan tinggi dan berdaya saing..Hakktuihhh !

 

Gaya penyampaian

Contoh berita Anak ikan Pak Mat Tempe Mati Semalam” ianya adalah perkara yang sama yang cuba diberitahu oleh seluruh rakyat yang menetap di seluruh pelusuk muka bumi akan tetapi blogger blogger yang hebak yang ada dalam dunia blogging ini mempunyai pendapat yang berbeza beza dan cara penyampaian yang berbeza beza mengikut apa yang telah pon di anugerahkan oleh Ilahi ya..

 

Tajuk sama , Isi kandungan sama  tapi gaya penyampaian berbeza

Manusia ini mempunyai otak yang tidak mempunyai banyak ruang yang boleh di padatkan agar dapat menyimpan segala khazanah untuk sepanjang zaman.. Erkk ! Pabila tajuk entri sama , isi kandungan hampir sama tapi gaya penyampaian itu berbeza beza tidak lah bermakna blogger tersebut pentiru atau sebagainya..

Cara penyampaiannya yang berbeza membuatkan dunia blogging ini tak pernah suram , kusam , seram dan ram sam ram ya… Pelbagai olahan yang di buat bagi menarik pembaca agar tidak pernah jemu dan lekang untuk menjulingkan bijik mata di blog yang tak seberapa.. Psttt ! Yang dah sememangnya hot tak apa , hupdate kucing terberanak pon komfrom traffic cecah langit.. toinkkk toinkkk !

 

 

 

 

Nota kecik : Tapi kalau dah sebulat sebulat seketui ketui tu bukan lah namanya sama tapi tak serupa yer tak ? toinkkk toinkkk !

Nota kecikk : Baca dan fahami bagi mengelakkan salah faham sepanjang zaman berzaman.. ^^

 

 

Terima kasih membaca sampai juling bijik mata .. ^^

 

Dibebel tanpa mengeringkan air liur oleh ,

belog

53 Orang balas bebelan:

cik najihah said... [MTT reply to this comment]

fara penah jugak..
sebulat2 ayat die tiru..
em x de back link pulak..hoho

maszull said... [MTT reply to this comment]

salam MTT...betul tu MTT sama tapi x serupakn..:)

azrijohan said... [MTT reply to this comment]

alahai

Rai said... [MTT reply to this comment]

entry kopipes ke maksudnya..? kee....kopipes identiti..? agak blur gitu..hehehe...

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@cik najihah : Itu kejam namanya..Hehe :D

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@maszull : Macehhh sebab munasabah akk memahami maksud entri MTT.. Ada yang tak faham.. toinkkk ! :)

mas saari said... [MTT reply to this comment]

sama sikit apa salahnya kan? bukannya kita meniru pun...hehehehe

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@azrijohan : Alahaii kasim selamat :D

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Rai : Bukan copy paste mahupon copy paste identiti tapi entri tentang perkara yang sama tapi di olah di jadikan dalam pelbagai bentuk penulisan .. :)

Santri T.P.I.N.I said... [MTT reply to this comment]

pernah juga jumpa entri sendiri ketika BW, sempat juga komen dalam blog dia dan sampai sekarang org tu tak pernah pun komen lagi...hu3

Saiazuan said... [MTT reply to this comment]

slalu gk copy ayat orng, tp backlink la an untuk rujukkan.. :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@mas saari : Heee ~ Idea yang sama tapi di olah dalam pelbagai bentuk :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Santri T.P.I.N.I : Haha Berat tuh ^^

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Saiazuan : Sempoi namanya kalau gitu ! :)

SweetLikeWhat said... [MTT reply to this comment]

yeh setuju tu..tak mustahil kadang-kadang entri tersama dengan blogger lain..yang pasti entri bukan di tiru..tapi sama idea mungkin.. :)

Amy Syaquena said... [MTT reply to this comment]

Setuju dengan MTT , mungkin ianya nampak same tapi sama sekali tidak serupa...

GreenAppleKu.com said... [MTT reply to this comment]

Sharing is caring tapi kalau dah tak kasi credit pada tuan asal itu namanyer cari masalah tu. bikin orang marah jer. Sabar yer MTT.

Namee Roslan said... [MTT reply to this comment]

tak suka orang copy paste. namee kena MTT. namee jd menyampah bila kahir entry tu dia kata ...'fuh penatnya menaip entry kali' poyo tak?? rasa nk lempang. bukan kedekut tp kenapa nk tiru semua n claim dia yg punya.

aimie amalina said... [MTT reply to this comment]

huhuhuhuhu
betol2
tetibe teringat penah sama sejibik abis dengan kak yana MIB...hiihi
lawok jek..kebetulan sama..~

PinKy MoMMa said... [MTT reply to this comment]

kalau nak copy paste, patut beri credit pada empunya badan yg menghasilkannyer..tapi kalau olahan kite lebih kurang sama mungkin kebetulan..

kalau dah slalu sangat sama, tu memey nak meniru ler namanye huhu

YanaMIB said... [MTT reply to this comment]

boleh beza entry kopi pes atau entry idea sendiri..pembaca² blog bukan lah kurang cerdik..semua boleh nilai mana yang ori mana yang pelesu =)



p/s:: tiket dr MIG tu ujang slalu join contest kt MIG Online..keterangan lanjut sila ty ujang..dia je rajin join contest..ai ni al femalas =)

fazrulnoor said... [MTT reply to this comment]

kadang2 tersame kot..ala biase la ade org nak share apa yang kite tulis..xde masalah besar la kot :) dtg beraya :)

SoLy SoLicious said... [MTT reply to this comment]

lain orang, lain penulisannye

Niena Pengembara Ilahi said... [MTT reply to this comment]

mgkin xsngaje kot

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@SweetLikeWhat : Betulll , idea yang sama tapi di cerita kan dalam corak yang berbeza beza :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Amy Syaquena : Yelaa,kita manusia hidup atas muka bumi yang sama..Apa yang jadi kat sekeliling kita terjadi jugak kat orang lain kan :)

[sutera kasih] said... [MTT reply to this comment]

pernah jgk copy paste, tp biasanya artikel bermanfaat utk dikongsi dan pastinya letak backlink hehe

kalo kebetulan tajuk & isi kandungan lebih krg sama..tp penyampaian berbeza..tu no hal :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@GreenAppleKu.com : toinkkk ! sape tak marah kalau idea yang di hasilkan di tiru seketul seketul..tapi entri ni bukan sebab ada orang kopipes entri MTT sayanggg..Tapi nak bagitahu yang kita semua kadang kadang ada idea yang sama tapi di olah jadi pebagai bentuk gaya penulisan :D

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Namee Roslan : Kes Namee tu boleh mendatangkan amarah yang tahap chipmuck..Penat penat Namee perah otak boleh pulak katanya penat dia yang menaip ! Haha :D

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@aimie amalina : Idea yang sama tapi penyampaian berbeza kan? :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@PinKy MoMMa : Itu nak mintak penampor sulong jawabnya..:D

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@YanaMIB : Betul betul ..Plus dunia blogging ni tak besar mana pon pusing pusing tng tu jugak kan :)

Ohhh,patot lahh ingatkan spesel kes..Baekk ! Macehhhh ! :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@fazrulnoor : Cerita yang sama tapi jalan cerita berbeza takpe :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@SoLy SoLicious : Exactly ! :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Niena Pengembara Ilahi : Selalu terjadi cerita hampir sama tapi cara penulisan berbeza beza..Itu normal.. :)

Clara said... [MTT reply to this comment]

Clara pown ada org tiru gax. And org tu dgn sedapnya bagi Clara url belog dia, Mse clara view mmg clara punya post. Bulat2.. Tajuk pown sme.. cuma dia tambah ayat atas skit.

Tapi, takan nak tegur kowt. Nanti takut bergaduh.. huhuuuh..

aRa ❤ aFiq™ said... [MTT reply to this comment]

ta pnh g jmpe entry cme.. ara lau copy pown tntg fakta la.. tp twus kdit an.. huhu

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@[sutera kasih] : Artikel perkongsian tu biasanya mesti akan ada backlink tapi yang tak ada bila hamek entri org seketul seketul.. toinkkk !

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@[sutera kasih] : Penyampaian berbeza tu yang cuba di sampaikan so dunia blog ni tak la dengan satu gaya penulisan jer :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Clara : Mak aihhh melampau gitu.. Itu baru namanya kopites terang tang tanggg.. Sakit mata nak baca kalau gitu.. Hehehe Kalau idea yang sama tapi di olah menjadi lain tu bisa aja di baca menambahkan ilmu di dada..Hehe :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@aRa ❤ aFiq™ : Fakta harus di kreditkan supaya orang boleh merujuk fakta tersebut :)

Freaky said... [MTT reply to this comment]

nasib baik gaya penyampaian berbeza. kalau samas sudah tentu dicop copy paste :P

p/s : ha ah blogging makin suram

A retarded kitty said... [MTT reply to this comment]

great mind things alike

kekkee

Kancil 8349 said... [MTT reply to this comment]

hahaha....orang dah tak de idea....ambil idea orang lain...ndak apa...yang tiru selalunya ndak asli....

My Name is Mar said... [MTT reply to this comment]

pernah gak tulis pasal nih..

http://musicbrilliant.blogspot.com/2011/09/tajuk-sama-isi.html

ieyza afieyna said... [MTT reply to this comment]

betul tu jgn lah berlaku nya plagiarism.. hee ~~

::budak:: said... [MTT reply to this comment]

peminat kot yg selalu wat camtu kak MTT :)

Ezad Skytech said... [MTT reply to this comment]

tajuk sama tu biasa la..tapi isi mungkin ada yang sama..yang membezakannya mungkin gaya penyampaian dan olahan ayat dalam entri kot..hee~

Add Remove Block said... [MTT reply to this comment]

tak pernah jumpa lagi .. maklumlah baru setahun jagung ... (tpi ada ke jagung umur setahun?) hehehe ...

Arpiiz said... [MTT reply to this comment]

huih, memang jarang betul orang buat tajuk sama tapi entry berbeza..

aiEz said... [MTT reply to this comment]

pusing mana2 pun jumpa entri seakan sama..stuju sgt entry ni...

*hebat tuh taip dgn kelajuan 1800km/sesaat..hehe

zulkarnai is an Army Personel. said... [MTT reply to this comment]

hehhehe..besanya lau blog peribadi tak akan sme sbb blog pribadi skadar ceta kes harian TT je...so mane nak same..tapi lau blog yg menjual barg kew...atau yang mengajar pepe ja la..byk artikel yg di ciplak..so perkara besa la beb..x der masalah kat situ...kalau benar-benar sme ...kite x yah pening..pakcik google leh detect ...tggu sebulan smpai la warning suh delete balik huhuhu

Isteri Encek Bard said... [MTT reply to this comment]

kekadang ada terjumpa entry yang lebih kurang sama, tapi pendapat mereka mungkin berbeza sedikit... tapi klu ada yang betul2 sama tu namanya copy paste...

È