Bebelan Terbaru BeloG MTT

Tuesday, September 20, 2011

Pemahaman pembaca mudah terpesong pabila …

Assalammualaikum ..

 

PB

 

Selamat bertengah hari ya buat para hadirin yang hensem , macho , cun lagi jelita jelitup .. Bagi memulakan operasi membebel syok sendiri tanpa mengeringkan air liur pada hari ini adalah untuk membincangkan serta memperkatakan seperti tajuk entri MTT pada kali ini yakitu pemahaman pembaca yang mudah terpesong.. Ehhhh .. Konon bajek macam penceramah bertauliah..Hakktuihhh !

Seringkali kita tertanya kenapa Allah sembunyikan matahari , Dia datangkan ribut dan petir rupanya dDia sediakan kita pelangi yang indah.. Ehh lari tajuk menyimpang ibarat kuda kepang dah..Dan sebenarnya mudah bagi semua orang untuk membuat account dan menggelarkan diri sebagai blogger..

Akan tetapi perkara perkara yang di anggap remeh seringkali di abaikan oleh jemari montel tatkala jemari terlalu ghairah menari sehinggakan terlupa akan point point utama ataupon menggunakan bahasa bahasa yang mudah di fahami pembaca.. Sesekali bagi terbelit bijik mata para lalink pon okay juga kankankan? ^^

 

p/s : Entri untuk ingatan diri sendiri juga sambil berkongsi bersama

 

 

Tajuk entri lain , isi kandungan lain

Ini adalah salah satu punca penyampaian yang cuba di kendong oleh blogger yang menaep dengan kadar 1800km/sesaat menjadi satu titik permulaan tentang penyalahgunaan tajuk dan isi kandungan entri..

 

Membaca point yang di ‘bold’ kan

Perkara sebegini rupa seringkali terjadi pabila point point atau ayat ayat yang sengaja di ‘bold’ kan bagi membeliakkan mata si pembaca kadang kala bukan lah point sebenar yang cuba di sampaikan akan tetapi oleh kerana terlalu banyak blog yang harus di terjah tolak campur bahagi darab baca sepintas lalu lah saja

 

Membaca sepantas kilat

Pabila keterujaan ingin menghabiskan setiap baris perenggan yang ada adalah setiap kali membaca seharusnya dan sewajibnya membaca sepantas kilat bagi memastikan tidak ada satu baris ayat di setiap perenggan pon yang tertinggal ..Akan tetapi dalam tak sedar dah tonggang terbalik maksud yang masuk ke dalam pala hotak yang senonet ni..

 

Tak memahami isi kandungan yang tersirat

Dan seperti sedia maklum telah lahir nya berjuta limau ais blogger blogger yang hebak hebak di abad ini membuatkan seakan terasa kesuntukan masa untuk memahami isi kandungan yang cuba di sampaikan oleh sesebuah artikel / entri tersebut.. Al kisahnya tercetus dan meletus lah salah anggap ataupon percanggahan maksud yang cuba di sampaikan dalam sesebuah artikel / entri yang cuba di sampaikan dengan penuh semang-gat yang berkobar kobar..

 

 

Bagi mengelakkan kesalahfahaman terhadap sesebuah artikel / entri yang di tulis oleh sang penulis sewajarnya lah kita kita kita dan kita semua memulakan operasi langkah berjaga jaga bagi mengelakkan perkara perkara yang di sebut di atas ..

Bukan mudah sebenarnya nak sampaikan seseuatu penulisan yang membolehkan semua orang berfikir, memahami dan sampai maksud penulisannya.. Kalau blogger tersebut mampu menyampaikan entri dengan penuh maksud terlirat walaupon terbelit belit bijik mata nak membaca dan maksudnya tertusuk di dalam hotak pembaca beliau memang hebakkk ! toinkkk toinkkk ! ^^

 

 

 

 

Nota kecik : Entri di blog muruk MTT ni selalunya di baca seperti di atas kah ? toinkkk toinkkk !

 

 

Terima kasih membaca sampai juling bijik mata.. ^^

 

Yang sentiasa membebel syok sendiri ,

belog

35 Orang balas bebelan:

Alya Esprézzo™ said... [MTT reply to this comment]

huhuhuhukkkk...betul betul betul!! T_T

c genk bah ne said... [MTT reply to this comment]

ya genk setuju hehe

JOM SERTAI GIVEAWAY KAD RAYA ISTIMEWA DARIPADA GENK

Namee Roslan said... [MTT reply to this comment]

paling tak suka..tajuk TETEK PEREMPUAN. pastu isi lain. saja nk buat tajuk macam tu sbb nak orang masuk. x senonoh la.

mas saari said... [MTT reply to this comment]

akak tak retilah kalau tak baca sampai habis, rasa macam tergantung je! hehehehehe

mamaNoriz said... [MTT reply to this comment]

good job MTT!

terasa pun ada..huhuuu

Edy Ramanov said... [MTT reply to this comment]

wah, memang baguslah perkongsian kat blog MTT kali ni. terbaik. tenkiu ya.

Sunah Sakura said... [MTT reply to this comment]

kadang2 juling jugak bijik mata baca entri sis..hahahahah...

tapi kali ni memang mabeles ye...

awak awak awak dan awak semua...sila baca dengan teliti!

Diana @ bilakukatacinta said... [MTT reply to this comment]

betul MTT ...level pemikiran manusia ni lelain. yg tersirat sgt kekadang org tak paham - tp kalau terlalu berterus terang pulak. takut ada yg kecik ati

hajar said... [MTT reply to this comment]

betul3... hehe... terfikir kengkdg aku ade wat cmtu x?

Add Remove Block said... [MTT reply to this comment]

wah ..cikgu ngajar pakai baju merah bertambah lah juling mata anak murid ni ... tapi memang betul, terfikir plak sebelum buat entri tu tulis tajuk dulu ke isi dulu baru tajuk .... :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Alya Esprézzo™ : Hukhukhuk jangan lupa makan ubat batok sayangg :D

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@c genk bah ne : Macehhhh :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Namee Roslan : Nak publisiti kalau gitu :p

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@mas saari : Jarang jarang entri yang kak mas komen menandakan salah faham,hampir semua yang tak ada salah faham sebab kak mas baca sampai habes..yeayyy ! :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@mamaNoriz : Heee~ peringatan untuk diri sendiri jugak nie :D

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Edy Ramanov : Apa yang tersembol dalam kepala ni elok lah di kongsikan bersama kankankan ! :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Sunah Sakura : Heee~ Memang di sengajakan tanpa segan silu tuh sis..Macehhhh ! :)

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Diana @ bilakukatacinta : Setuju jugak dengan level pemikiran manusia lain lain tuh .. Berterus terang tak berselindung pon lebih baik tapi kadang kadang takot juga ada yang terguris rasa :D

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@hajar : jengg jenggg jengggg ! :D

BeloG MTT said... [MTT reply to this comment]

@Add Remove Block : Merah makngah ! Hehe MTT selalu taep dulu baru fikir tajuk entri :)

pRiNCe said... [MTT reply to this comment]

oh demn....terasa hati ini..hukhuk..< noob >

ieyza afieyna said... [MTT reply to this comment]

betul tu.. ;)

msredcheesecake said... [MTT reply to this comment]

bila standard pemikiran kita berlainan, mmg mudah kita tersalah faham apa yg cuba disampaikan oleh penulis

AHMAD AFIQ said... [MTT reply to this comment]

suke bila ada tips2

Eera Shera said... [MTT reply to this comment]

wah..hebat la MTT ;)

nice tip!

Amy Syaquena said... [MTT reply to this comment]

amy setuju dengan awak sebab ianya pernah terjadi pada amy..

Arpiiz said... [MTT reply to this comment]

haha, kita kalau tak faham akan ulang balik.. tapi kalau dah panjang sangat tu, memang baca sambil lalu je lah..huhu

maszull said... [MTT reply to this comment]

salam MTT...satu n3 yg menarik...pada blogger2 semua ingat yer baca n3 tu sampai habis yer senang nak komen balik...:)

p/s ingatan utk diri mama juga...:)

mohdhazlan Dreadlock said... [MTT reply to this comment]

ok ..faham..hehe...

klu blh buat org faham itu sdh bagus ....tapi jgn sampai buat kita sendiri yang tulis pun xfham..haha..

goodluck mtt ........:)

YanaMIB said... [MTT reply to this comment]

senang je nk detect org paham ke x entry kita..tgk komen dia..klu xde kena mengena tu sah la dia xphm..xpn xbc entry..huu haruu =.=

Umie Artoqiemie said... [MTT reply to this comment]

tajuk entry & entri beza tuhh haha

Niena Pengembara Ilahi said... [MTT reply to this comment]

betul..kekadang tu org main komen jer, sbb nya nk cpat BW... tgk tajuk je pastu terus komen .. sbnrnya isi len hehe

Niena Pengembara Ilahi said... [MTT reply to this comment]

betul..kekadang tu org main komen jer, sbb nya nk cpat BW... tgk tajuk je pastu terus komen .. sbnrnya isi len hehe

SweetLikeWhat said... [MTT reply to this comment]

yeh setuju..penyampaian melalui tulisan memang perlu ketelitian yang tinggi..

Anonymous said... [MTT reply to this comment]

http://www.metro-nica.com buy generic zovirax. Generic Zovirax is also available from various manufacturers worldwide. http://www.metro-nica.com zovirax coldsore cream [URL=http://www.metro-nica.com/]buy generic zovirax[/URL] zovirax dose cold sore buy generic zovirax zovirax and canker sore

È